Agressie schering en inslag in gehandicaptenzorg

Bijna negen op de tien werknemers in de gehandicaptenzorg hebben de afgelopen twee jaar te maken gehad met vormen van agressie en geweld. Het gros wordt uitgedaagd door bewoners en patiënten of wordt regelmatig bedreigd en uitgescholden. Een even grote groep werknemers zegt getraind te zijn in het omgaan met agressie. Twee derde geeft aan dat de gemelde incidenten vaak of altijd worden opgelost. Dat schrijft de Arbeidsinspectie in een vandaag gepubliceerd onderzoek naar werk in de gehandicaptenzorg.

De belangrijkste conclusie die het ministerie van Sociale Zaken uit het onderzoek trekt is de constatering dat de werkomstandigheden in de gehandicaptenzorg flink zijn verbeterd. Zo was bij twee op de vijf instellingen dit jaar sprake van overtredingen. In 2004, toen de inspectie het vorige onderzoek publiceerde, was dat nog drie op de vijf.

De alomvattende slotsom is dat de gehandicaptensector op de goede weg is en dat het werk 'gezonder' is geworden. Voor het onderzoek zijn 137 van de 170 instellingen bezocht, verspreid over tweeduizend locaties. Bij elkaar werden ruim zevenhonderd controles uitgevoerd. In totaal werken er ongeveer 150 duizend medewerkers ten behoeve van circa 110 duizend cliënten, rekent de inspectie voor.

Er zijn 531 overtredingen vastgesteld. Bij zestig procent van de instellingen is alles op orde. Bij 18 procent is ruimte voor verdere verbetering, stellen de inspecteurs vast. Er zou nog geen reden zijn om alarm te slaan. De inspectie volstaat vooralsnog met het sturen van een brief met 'stimulerende opmerkingen'. Bij 22 procent wordt de situatie als 'matig tot slecht' bestempeld.

De inspectie concludeert verder onder meer dat instellingen voor gehandicaptenzorg vaker ontruimingsoefeningen moeten houden. Vaak liggen de plannen voor calamiteiten in de kast, maar wordt nooit nagegaan of die in de praktijk wel werken.