'Meer regeldruk ondanks afschaffen regels'

Ondernemers voelen ondanks het afschaffen van regels meer regeldruk. Dat concludeerde hoogleraar wetgeving Rob van Gestel gisteravond in het tv-programma Rondom 10 uit een onderzoek. Het aantal regels en wetten is sinds 2002 gedaald van twaalfduizend naar tienduizend. Dat blijkt uit gegevens die het programma bij het ministerie van Justitie opvroeg. Slechts één procent van de ondernemers zegt volgens Van Gestel dat de regeldruk is verminderd.

Dat de meerderheid een grotere regeldruk ervaart, komt volgens staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA) doordat het voor de burgers vaak niet merkbaar is dat regels worden geschrapt. Ze zei in het programma dat de overheid meer vertrouwen in de burger moet hebben. Zo zouden verpleegkundigen, onderwijzers en agenten minder moeten worden gebonden aan regels. Ze noemde het 'bespottelijk' wat een agent aan administratieve rompslomp moet doen.

Tweede Kamerlid Alexander Pechtold verklaarde in het programma dat nieuwe regels vaak komen doordat de overheid reageert op zaken als Savanna en het 'Maasmeisje'. "De overheid wil dan laten zien dat ze maatregelen neemt en komt met nieuwe regels", legde hij uit. Ook Pechtold vindt dat de overheid bij incidenten te snel met nieuwe regelgeving reageert.

De overheid heeft volgens Van Gestel 'torenhoge ambities'. Die zou ze volgens hem moeten laten varen. "De overheid moet ook eens leren los te laten."

Uit cijfers die het programma verzamelde bleek verder dat elke Nederlander jaarlijks gemiddeld vijf uur kwijt is aan het invullen van papieren, bellen met overheidsinstanties en baliebezoek. In 2002 was dat nog zes uur. De kosten per persoon zouden ook zijn gedaald. In 2002 betaalde iedere burger jaarlijks gemiddeld nog 77 euro aan boekhoudkosten. Nu is dat 61 euro. Volgens het ministerie ligt het kabinet op schema om in 2011zoals afgesproken een kwart minder regels te hebben.