Orkaan treft Republikeinse conventie

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft alle politieke toespraken op de openingsdag van zijn vierdaagse partijcongres vandaag in Saint-Paul (Minnesota) afgelast. Hij wil voorkomen dat hij met zijn partijgenoten de indruk wekt het noodweer langs de zuidkust te negeren.

De orkaan 'Gustav' komt vandaag aan bij de kust van zuidwestelijk Louisiana, bijna drie jaar na de verwoestende en dodelijke orkaan Katrina die iets oostelijker de stad New Orleans trof. Destijds trok Katrina relatief weinig belangstelling van de Republikeinse president Bush. McCain heeft Bush daar fel over bekritiseerd.

Hij zei gisteren dat de partijpolitiek nu opzij moet worden gezet om de orkaan te trotseren. McCain bezocht een crisiscentrum in de staat Mississippi. Hoe het met de partijconventie van de Republikeinen verder moet, is nog onduidelijk. McCain suggereerde dat hij de toespraak waarin hij zijn nominatie als presidentskandidaat voor zijn partij aanvaardt, mogelijk in het kustgebied aan de Golf van Mexico houdt met een satellietverbinding met Saint-Paul.