Reservisten hebben te weinig wapens

De Nederlandse nationale reserve heeft een gebrek aan wapens, nachtkijkers en werkende radio's en portofoons. Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens De Vries hebben de tekorten geen effect op de inzetbaarheid van de reservisten.

De nationale reserve bestaat uit vijf bataljons met in totaal 3200 leden. Reservisten zijn vrijwillig in dienst van het leger en kunnen voor korte perioden worden opgeroepen, waarvoor ze een vergoeding krijgen. De werkzaamheden van reservisten bestaan meestal uit ondersteunende taken, zoals het bewaken van gebouwen en terreinen.

Bij twee van de vijf bataljons zijn de machinegeweren vervangen door gewone geweren, schrijft De Vries. Beroepsmilitairen in Afghanistan gebruiken de machinegeweren van de reservisten nu. Na afloop van de missie in Uruzgan komen ze weer ter beschikking van de nationale reserve.

Radio's en portofoons heeft de nationale reserve wel in overvloed. Ze zijn echter zo oud en slecht dat ze niet bruikbaar zijn tijdens operaties. Personeel voelt zich volgens De Vries genoodzaakt om gebruik te maken van eigen mobiele telefoons.

Ook aan nachtkijkers is behoefte. Reservisten kunnen door het gebrek daaraan tijdens de schemering en de nacht geen operaties uitvoeren.