290 Mexicanen omgekomen bij oversteken grens VS

Bijna driehonderd Mexicanen zijn in de eerste helft van 2008 omgekomen bij het oversteken van de grens met de Verenigde Staten. Dat heeft een Mexicaans parlementslid gisteren gezegd.

Tussen januari en juli stierven 290 Mexicanen, aldus Edmundo Ramirez Martinez. Hij stelt dat het aantal slachtoffers al zes jaar stijgt. Over heel 2007 kwamen in het grensgebied 520 Mexicanen om die hoopten op een beter leven in de VS.

Martinez noemde geen oorzaken voor de overlijdens, maar volgens mensenrechtenorganisaties overlijden de meeste immigranten door de hitte in het woestijnachtige terrein, verdrinkingen en gevaarlijke sprongen vanaf treinen. Met circa 325.000 mensen die jaarlijks proberen te emigreren naar de rijke noorderbuur "verlaat elke minuut een Mexicaan zijn buurt en valt elke minuut een familie uiteen", aldus Martinez.

De relaties tussen de VS en Mexico worden bemoeilijkt door de manier waarop de VS miljoenen illegale immigranten, onder wie 5 miljoen Mexicanen, behandelt. Ook is Mexico niet blij met de bouw van een 3000 kilometer lange muur langs de onderlinge grens.