VN: aidsepidemie stabiel maar financiële slokop

Er sterven minder mensen aan aids, meer patiënten krijgen aidsremmers en de wereldwijde epidemie is na de piek van eind jaren negentig min of meer gestabiliseerd. Er lijken dus veel redenen te zijn voor optimisme, maar Unaids, het aidsbureau van de Verenigde Naties, waarschuwt dat ook in de komende decennia miljoenen euro's moeten worden gereserveerd voor de dure behandeling met retrovirale medicijnen.

Unaids-directeur Peter Piot zei vandaag dat de afgelopen vijf jaar meer is gepresteerd dan in de voorgaande twee decennia. "Maar als wij nu ontspannen zou dat rampzalig zijn. Dat zou al onze vorige investeringen ongedaan maken."

Enige cijfers: in 2007 waren wereldwijd naar schatting 33 miljoen mensen met hiv besmet; ongeveer 67 procent woonde in het gedeelte van Afrika onder de Sahara; de regio had in hetzelfde jaar 72 procent van alle sterfgevallen door aids.

In 2007 stierven twee miljoen mensen aan aids, tegen nog 2,2 miljoen in 2005; het aantal mensen dat aidsremmers kreeg vertienvoudigde in de afgelopen zes jaar; vorig jaar waren het er drie miljoen.

Miljoenen hebben echter nog geen toegang tot de cruciale medicijnen. Jaarlijks worden miljoenen nieuwe hiv-besmettingen gemeld, ook buiten Afrika, zoals in China, Duitsland, Indonesië, Rusland en Groot-Brittannië.

De medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen, Selina Lo, noemt het langzame tempo waarin de aidssterfte afneemt 'betreurenswaardig teleurstellend'. Zij ziet in de trage afname een duidelijk teken dat de aanpak moet veranderen.

Sommige deskundigen zeggen dat de kennis voor een effectievere bestrijding aanwezig is, maar wijzen op de weerbarstigheid van de praktijk en de onwil van hulpverleners. "Wij weten eenvoudigweg niet hoe wij regeringen ertoe moeten krijgen aardige dingen te doen voor junkies, sekswerkers en homo's", zegt Elizabeth Pisani, een voormalig Unaids-epidemioloog.