Zwaargewond bij aanval neo-nazi's op zomerkamp

Bij een aanval door rechts-extremisten op een zomerkamp voor linkse jongeren in de Duitse deelstaat Hessen is een 13-jarig meisje zondag levensgevaarlijk gewond geraakt. Haar 23-jarige broer liep bij de aanval, door in het zwart geklede, gemaskerde personen, een aantal lichte verwondingen op.

Een 19-jarige rechts-extremist is in verband met de aanval in hechtenis genomen. Hij wordt er van beschuldigd de tent te zijn binnengedrongen waar de broer en zus sliepen en vervolgens op het meisje te hebben ingeslagen met een bierfles en een opvouwbare schop. De jongen zal poging tot doodslag ten laste worden gelegd. Het meisje verkeert inmiddels buiten levensgevaar. Zes anderen die naar aanleiding van de aanval werden opgepakt en verhoord zijn inmiddels weer vrij.

Het zomerkamp in Homberg was georganiseerd door de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische partij Die Linke. Zaterdag demonstreerden bezoekers van het zomerkamp in het nabijgelegen Schwalmstadt tegen rechts geweld. Daarbij zou sprake zijn geweest van provocaties door rechts-extremisten, onder wie de 19-jarige verdachte. De jongen heeft de politie inmiddels verteld dat hij inderdaad sympathieŰn heeft voor extreem rechts gedachtegoed, maar dat hij geen lid is van de plaatselijke extreem rechtse beweging.

Die Linke heeft de aanval scherp veroordeeld. Een woordvoerder van de partij noemde de Hessische deelstaatpremier Ronald Koch 'indirect medeverantwoordelijk' voor het geweld. De christendemocraat Koch zou zich 'met demagogische argumenten uit het arsenaal van de koude oorlog' aan de rechterrand van het politieke spectrum hebben willen profileren. Volgens de 'uiterst ge´rriteerde' christendemocraten is dat een 'plat en partijpolitiek' verwijt en bovendien verwerpelijk.