Laatste kampcommandant overleden in gevangenschap

Dinco Sakic, voor zover bekend de laatste commandant van een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog die nog in leven was, is zondagnacht op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de gevangenis waar hij vastzat maandag bekendgemaakt.

Sakic overleed na een lang en zwaar ziekbed in het gevangenishospitaal.

Sakic ontvluchtte Kroatië aan het eind van de oorlog, toen de door Ante Pavelic geleide regering van Kroatische fascisten, de Ustasha, was gevallen. Hij woonde tientallen jaren ongestoord in Argentinië, tot hij in 1998 werd uitgeleverd om in Kroatië terecht te staan. Een jaar later werd hij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf in verband met de marteling van en moord op gevangenen in het kamp Jasenovac, dat in 1944 onder zijn leiding stond. Tienduizenden Serviërs, joden, zigeuners en anti-fascisten werden omgebracht in Jasenovac, het ergste van de ongeveer veertig kampen indertijd in Kroatië.

Volgens de rechter was Sakic schuldig aan systematische marteling, moord op grote schaal, terreur en de onmenselijke behandeling van gevangenen.

Sakic heeft nooit afstand genomen van zijn verleden. Tijdens de rechtszaak beweerde hij dat hij eenvoudigweg zijn land had gediend en dat de gevangenen geen kwaad was gedaan. Hoewel meer dan dertig overlevenden van Jakenovac gruwelijke getuigenissen aflegden, gaf Sakic geen krimp. Toen het vonnis werd uitgesproken applaudiseerde hij.

De rechtszaak had een speciale betekenis voor Kroatië, omdat die werd geleid door oud-president Franjo Tudjman, een politicus die werd bekritiseerd om zijn nationalistische politiek. Ook nu Kroatië een prowesterse regering heeft, zijn er nog Kroaten die proberen de daden van de Ustasha goed te praten of te bagatelliseren.