EU scherpt regels generaal pardon aan

De Europese Unie wil de touwtjes wat betreft het asielbeleid steviger in handen krijgen. Lidstaten mogen daarom vanaf nu niet meer een generaal pardon afkondigen zonder dat de EU daarvan in kennis wordt gesteld. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn dat overeengekomen. De EU-landen moeten via een steunpunt gegevens over migratiestromen gaan uitwisselen. Het asiel- en immigratiepact moet nog wel worden goedgekeurd door de regeringsleiders.

Alleen al in Spanje leverde een pardonregeling in 2005 aan 800.000 mensen amnestie op. Omdat de EU meer greep wil krijgen op migranten, zullen dergelijke pardonregelingen in de toekomst aan stenge voorwaarden moeten voldoen wil het de goedkeuring van 'Europa' krijgen. Naar schatting verblijven ongeveer 8.000.000 mensen in Europa in de illegaliteit.

Ondanks de strengere regels hebben EU-landen nog heel wat bewegingsvrijheid binnen de regels van het pact. Het generaal pardon dat het kabinet vorig jaar afkondigde zou volgens de nieuwe regels zijn toegestaan. Ook mogen de landen zelf bepalen hoeveel immigranten zij toelaten en welke voorwaarden daaraan worden gesteld.