Guantánamo Bay opnieuw in opspraak

De verhoormethoden die de Amerikanen gebruiken om terreurverdachten in Guantánamo Bay een bekentenis te ontfutselen, zijn rechtstreeks overgenomen van de Chinezen. Dat onthult de gezaghebbende Amerikaanse krant The New York Times.

De krant ontdekte dat het Amerikaanse leger haar lijstje met technieken woord voor woord heeft gekopieerd uit een artikel uit 1957. Dat stuk beschrijft de methoden die Chinese communisten gebruikten om valse bekentenissen te ontlokken aan Amerikaanse krijgsgevangenen.

Het gaat onder meer om methoden als semi-verhongering, slaaponthouding en blootstelling aan hard geluid. Hoewel het Amerikaanse Congres de regering vorig jaar dwong een nieuwe handleiding voor CIA-verhoren op te nemen, hebben ondervragers op Guantánamo Bay nog steeds toestemming om speciale, geheime technieken toe te passen.

President Bush heeft de verhoortechnieken in Guantánamo Bay altijd verdedigd. Volgens hem leveren ze belangrijke informatie op, waarmee toekomstige aanslagen kunnen worden voorkomen. Nu blijkt dus dat de gebruikte methoden letterlijk een schoolvoorbeeld zijn van manieren om valse bekentenissen te verkrijgen. "Dit moet een schok zijn voor elke Amerikaan", reageert senator Carl Levin uit Michigan op het nieuws. "Wat hebben we aan valse informatie?!"

In Guantánamo Bay zitten momenteel zo'n driehonderd terreurverdachten vast, de meesten van hen zonder uitzicht op een proces of veroordeling. Vorige maand besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof echter dat ook deze 'vijandelijk strijders' het grondrecht hebben om hun opsluiting voor een civiele rechtbank aan te vechten. En maandag oordeelde het Hof dat het bewijsmateriaal tegen een Chinese moslim die al zes jaar wordt vastgehouden in Guantánamo Bay zo mager is, dat de verdachte moet worden vrijlaten of een nieuw proces moet krijgen.