Acties bij Maasveren verharden

Na stakingen bij onder andere de politie, postbodes en buschauffeurs, staken nu ook de schippers van de veerponten die tussen Noord-Brabant en Gelderland over de Maas varen. Het gaat om de ponten bij Alern, Lith, Oijen, Megen en Appeltern. De schippers staken tussen 9.30 uur en 16.30 uur voor een betere cao.

FNV Bondgenoten laat weten dat er buiten de aangekondigde tijden wel wordt gevaren, maar dat er geen kaartjes worden verkocht. De schippers leggen een looneis op tafel van 2,3 procent bovenop de afgesproken prijscompensatie. Daarbij vragen ze een onregelmatigheidstoeslag van twintig procent in tegenstelling tot de twaalf procent die zij nu krijgen.

Stichting de Maarsveren geeft geen gehoor aan de eisen en zegt met een tegenbod te komen. "Ingaan op alle eisen van het personeel zou betekenen dat de loonkosten dit jaar met bijna veertien procent stijgen. Het gevolg daarvan zou zijn dat de onlangs met drie procent verhoogde tarieven, nogmaals met zeven procent verhoogd zouden moeten worden.", aldus de persverklaring van de Stichting.

De vijf veerponten over de Maas vervoeren per dag ongeveer 3600 voertuigen, fietsers en voetgangers. Volgens de Stichting de Maasveren wordt er per dag dat er gestaakt wordt rond 5.000 euro misgelopen.