'Clinton spreekt in weekend steun aan Obama uit'

De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton zal zaterdag haar steun aan haar rivaal Barack Obama uitspreken. Dat heeft haar campagneteam  in een verklaring laten weten.

''Senator Clinton zal gastvrouw zijn op een bijeenkomst in Washington D.C. om haar aanhangers te bedanken en om haar steun uit te spreken aan senator Obama en aan de eenheid van de partij'', aldus de verklaring. In de verklaring wordt echter niet gesteld dat Clinton haar eigen campagne officieel gaat beëindigen of dat ze met haar campagneactiviteiten stopt.

De communicatiechef van Clinton, Howard Wolfson, zei tegen de BBC dat de bijeenkomst aanvankelijk voor morgen was gepland. Om meer aanhangers van Clinton de gelegenheid te geven de bijeenkomst bij te wonen, is echter besloten tot uitstel tot zaterdag.

De Amerikaanse zenders ABC en CNN meldden op gezag van anonieme bronnen binnen de Democratische partij dat Clinton in het weekeinde ook haar nederlaag tegen Obama zal erkennen. Volgens ABC heeft Clinton gisteren naarstig overlegd met leden van het Amerikaanse Congres en supergedelegeerden over het beëindigen van de race om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. Amerikaanse media verwachtten eerder dat Clinton dindagavond al haar nederlaag tegen Obama zou erkennen.

Obama zei gisteren  na een bezoek aan de Amerikaanse Senaat dat hij kort met Clinton had gesproken en dat in de komende weken meer gesprekken zullen volgen. Hij wilde niet zeggen of hij Clinton op het oog heeft als kandidaat voor het vicepresidentschap.