Diverse stofhozen waargenomen

Op diverse plaatsen in Nederland zijn dit Pinksterweekend met het warme weer stofhozen waargenomen. Zo meldden getuigen  er een  aan het Tjeukemeer in Friesland. De stofhoos  ontstond langs de rand van het zwemstrand Ulesprong. Deze hoos trok over de zonnende recreanten heen met als gevolg dat zij ''het zand tot in de kiezen hadden, parasols kapot waren en diverse luchtbedden de lucht ingingen.” Sommige luchtbedden daalden pas  enkele honderden meter weer neer, aan de andere kant van de snelweg.

Ook kwamen er meldingen van stofhozen uit Orvelte (Drenthe), de regio Alkmaar, Alphen, Schiedam en  Assen. Daar berof het twee  flinke hozen die een hoogte van 30 meter haalden. De website Dumpert.nl toont een aantal foto's van een stofhoos op een overvol strandje bij het Henschotermeer (Utrecht). Te zien is hoe diverse handdoeken en opblaasbeesten de lucht invliegen.  Twee jaar geleden is daar volgens het AD ook al een stofhoos waargenomen.

De VWK (Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie)  meldt dat stofhozen in Nederland geen ongewoon verschijnsel zijn. Het is een plotselinge werveling van de lucht op een mooie warme dag. Ineens stijgt de lucht op en draait deze heel snel rond. Er stijgen lichte voorwerpen op, en doordat stof wordt meegenomen is de stofhoos zichtbaar. De stofhozen hebben een voorkeur voor het voorjaar en het begin van de zomer (mei en juni), wanneer het mooi weer is met een lage vochtigheidsgraad. Ze verplaatsen zich enkele tientallen meters en richten weinig schade aan. In Nederland en België zijn er nooit doden gevallen.

Op het volgende filmpje, ooit opgenomen tijdens een jeugdvoetbalwedstrijdje in Japan, is goed te zien hoe een stofhoos vanuit het niets ontstaat en het effect ervan.

Stofhoos in Japan