Seedorf bedankt voor EK

Clarence Seedorf ontbreekt komende maand bij het EK in Oostenrijk en Zwitserland. De middenvelder van AC Milan heeft bondscoach Marco van Basten maandagavond telefonisch verteld dat hij niet zal ingaan op een eventuele selectie. Een reden voor het afzeggen van de 87-voudig international is niet bekendgemaakt.

Seedorf kwam in de eerste jaren van het bondscoachschap van Van Basten niet in beeld voor Oranje. Eind 2006 maakte de middenvelder zijn rentree bij het Nederlands elftal. Tot een vaste basisplaats leidde dit niet. Seedorf mocht vorig jaar maart tegen Roemenië en Slovenië zelfs twee keer voor vijf minuten opdraven.

Van Basten reageerde verrast op de mededeling van Seedorf. "Ik had het niet verwacht. Ik heb Clarence gezegd dat ik veel respect voor hem heb als mens en als voetballer. Maar zijn besluit stond vast."

Door de afmelding van Seedorf kent de voorlopige EK-selectie nog 29 spelers. Vrijdag verkleint Van Basten zijn selectie tot maximaal 26 spelers. De definitieve selectie van 23 spelers moet uiterlijk 28 mei bij de Uefa worden ingeleverd.