Geen grotere borsten door bier

Mannen die hun vouw zoveel mogelijk bier laten drinken in de hoop dat haar borsten in omvang toenemen, zijn zinloos bezig. Duits wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dit niet het geval is. Ook helpen de Duitsers een aantal andere biermythes uit de wereld.

Natuurlijke oestrogenen uit de hopplant hebben dezelfde eigenschappen als lichaamseigen oestrogeen van de vrouw. Het oestrogeen uit de hopplant wordt gebruikt om het bier een bittere en aromatische smaak te geven, maar het zou bij vrouwen ook zorgen voor een grote boezem. Het onderzoek heeft nu echter aangetoond dat de gebruikte hoeveelheden in bier veel te klein zijn om effect te hebben op de borstomvang.

De volgende mythe die onze oosterburen ontrafelen is dat bier een dikmaker is. Nu blijkt dat een glas bier veertig calorieën minder bevat dan bijvoorbeeld een glas appelsap of halfvolle melk. Dat bier toch bijdraagt aan het dikker worden van veel mensen, komt simpelweg doordat het eerste glas vaak naar meer smaakt.

De wetenschappers hebben ook onderzocht wat er waar is van het verhaal dat bier beschermt tegen kanker. Het zou dan aan om de stof xanthohumol die aanwezig is in hop. Dierproeven die door de Technische Universtiteit van München zijn uitgevoerd, tonen aan dat deze stof inderdaad een preventieve werking heeft. De alcohol in het bier heft de beschermende werking echter zo goed als op volgens de onderzoekers.