India tegen abortus vrouwelijke foetussen

De Indiase premier Manmohan Singh heeft maandag het wijdverspreide gebruik in India om vrouwelijke foetussen vanwege hun geslacht te aborteren veroordeeld als 'nationale schande'. Het aborteren van vrouwelijke foetussen is de allerergste vorm van discriminatie van vrouwen en kan niet langer genegeerd worden, zei Singh bij de opening van de conferentie 'Red het Meisje'.

Traditioneel worden vrouwen in India beschouwd als een financiële last vanwege de bruidsschat die een dochter mee moet krijgen als zij huwt. Jongens daarentegen blijven vaak na hun huwelijk in het ouderlijk huis wonen om voor hun bejaarde ouders te zorgen en halen door te trouwen juist een bruidsschat de familie binnen. Ook het hindoeïsme stelt mannen boven vrouwen, in zoverre dat de brandstapel bij de crematie alleen door zonen van de overledene aangestoken mag worden, niet door dochters.

Het Britse medische tijdschrift The Lancet schat het aantal abortussen van vrouwelijke foetussen op een half miljoen per jaar. Volgens Unicef worden er in India elke dag zevenduizend minder meisjes geboren dan verwacht, waardoor de getalsverhouding man-vrouw steeds verder uit elkaar loopt. In 2001 was de verhouding 927 meisjes per duizend jongens, waar dat nog 962 per duizend was in 1982. Maar in de noordelijke staat Punjab zijn er maar 798 meisjes per duizend jongens, zei Singh, en er zijn dorpen in die staat waar maar driehonderd meisjes per duizend jongens zijn, zo blijkt uit onderzoek van ActionAid.

Het verbod op een echoscopie, die het mogelijk maakt om het geslacht van de foetus te bepalen, moet strenger gehandhaafd worden, maar ook de oorzaak van de abortuspraktijken -discriminatie van vrouwen- moet in elk huishouden van India worden aangepakt, zei Singh. India moet iets doen aan kinderhuwelijken, analfabetisme en ondervoeding onder vrouwen en het weren van vrouwen uit openbare gelegenheden.

"Ik zeg dit niet als premier van India. Ik zeg dit als de trotse vader van drie dochters. Ik wens voor elk meisje in ons land hetzelfde als voor mijn dochters", aldus Singh.