LibiŽ vergelijkt Gaza met nazi-concentratiekamp

Nadat een Libische gezant in de VN-Veiligheidsraad woede had geoogst door de situatie in de Gazastrook te vergelijken met nazi-concentratiekampen, deed hij er na afloop op een persconferentie nog een schepje bovenop. Plaatsvervangend VN-ambassadeur Ibrahim Dabbashi zei dat de situatie in Gaza vanwege de Israëlische bombardementen feitelijk nog erger is dan in de concentratiekampen.

Direct na de opmerking van Dabbashi liepen de afgevaardigden van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Costa Rica uit de besloten vergadering weg. Volgens diplomaten beëindigde de voorzitter, de Zuid-Afrikaan Dumisani Kumalo, daarop de vergadering. Dabbashi zei dat hij de opmerking maakte om de Veiligheidsraad tot actie te manen in de humanitaire crisis in Gaza.

De Veiligheidsraad vergaderde over de vraag of er een verklaring moest worden uitgebracht over de situatie in het Midden-Oosten. Kumalo zei de vergadering te hebben beëindigd omdat duidelijk was dat er geen overeenstemming zou worden bereikt over de inhoud van een verklaring. Sommige leden wilden het volgens hem alleen over de humanitaire situatie in de Gazastrook hebben, andere ook over de politieke situatie die daaraan ten grondslag ligt.