VVD boos op Albayrak

De VVD in de Tweede Kamer overweegt een motie van afkeuring of van wantrouwen in te dienen tegen staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie).

VVD-Tweede Kamerlid Henk Kamp heeft een spoeddebat over illegale Chinezen vanmiddag rond het middaguur laten schorsen om met zijn fractie te overleggen over een motie tegen PvdA-bewindsvrouw.

Kamp wil ''een politiek oordeel'' vellen over de staatssecretaris, omdat zij ondanks een verzoek van de Tweede Kamer niet alles zou hebben gedaan om te voorkomen dat een groep illegale Chinezen opnieuw uit het zicht verdwijnt. Hij noemde de aanpak van Albayrak '',zeer onbevredigend''.

Volgens de VVD had de staatssecretaris de 770 Chinezen moeten opsluiten om te voorkomen dat ze opnieuw zouden verdwijnen. Albayrak stelt dat dit onmogelijk is.  Inmiddels zijn er van die groep ruim 300 spoorloos, vermoedelijk in de illegaliteit, verdwenen.

Een mogelijke motie tegen Albayrak lijkt op voorhand niet op een Kamermeerderheid te kunnen rekenen. De regeringspartijen steunen de staatssecretaris sowieso, en ook GroenLinks en de SP  steunen de  aanpak van de PvdA-bewindsvrouw.