Limburgse hart-apk

Leo Hofstra, cardioloog in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (voorheen academisch ziekenhuis Maastricht), wil zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Maastricht en medewerkers van bedrijven in deze gemeente de gelegenheid bieden de conditie van hun hart te laten testen.

De screening, of hart-apk, vindt deze week plaats tijdens de Gezondheidsweek van het ziekenhuis en is onderdeel van het door Hofstra ontwikkelde Happy-project (Heart Attack Prevention Program for You). De week is vandaag begonnen met een screening van het hart van 2000 medewerkers van het ziekenhuis.

Tijdens de hart-apk worden deelnemers onder meer op buikomvang, bloeddruk en gewicht onderzocht. Daarnaast kan iedere deelnemer een vragenlijst invullen over de persoonlijke levensstijl. Aan de hand van dit onderzoek kan vervolgens worden omschreven hoeveel kans iemand heeft op een hartaanval binnen tien jaar. De deelnemers krijgen ook een persoonlijk advies toegestuurd om dit percentage te verkleinen.

Hofstra ontwikkelde het project dat vorig jaar voor het eerst uitgevoerd werd tijdens de Happy-run in Maastricht. Aan deze hardloopwedstrijd deden ongeveer duizend mensen mee die een jaar lang persoonlijke begeleiding kregen. Van deze deelnemers daalde de bloeddruk, nam het risico op hartproblemen met 15 procent af en ging 82 procent gezonder leven.