Oproep tot boycot VN-conferentie tegen racisme

Nobelprijswinnaar Elie Wiesel, voormalig CIA-directeur James Woolsey en anderen roepen de Verenigde Staten in een advertentie die donderdag in vier kranten verschijnt op niet deel te nemen aan een conferentie tegen racisme die de Verenigde Naties volgend jaar houden. Volgens de opstellers van de advertentie heeft de conferentie een antisemitisch karakter.

De conferentie is een vervolg op de antiracismeconferentie die in 2001 werd gehouden in het Zuid-Afrikaanse Durban. De VS en Israël vertrokken toen voortijdig naar aanleiding van kritiek die op dat laatste land werd geuit. Later zei de toenmalige Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Michael Melchior dat er sinds de Tweede Wereldoorlog op een internationale bijeenkomst niet zulke racistische toespraken werden gehouden en niet zulke racistische voorstellen waren gedaan als in Durban.

In de door 25 personen ondertekende advertentie staat dat de conferentie van volgend jaar, die opnieuw in Durban wordt gehouden, niet is bedoeld om racisme te bestrijden, maar om haat jegens Israël en Amerika te genereren. Canada heeft al laten weten de conferentie te zullen boycotten.

"We nemen deel aan elke conferentie die zich tegen racisme en intolerantie keert, maar niet aan conferenties die racisme en intolerantie juist bevorderen", zei de Canadese staatssecretaris voor multiculturalisme en Canadese identiteit, Jason Kennedy. VN-woordvoerder Brenden Varma zei dat racisme zo'n belangrijk onderwerp is dat de lidstaten het zich niet kunnen veroorloven om niet te proberen daarover overeenstemming te bereiken.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet woensdag weten dat nog niet is besloten of de regering aan de conferentie deelneemt, "maar afgaande op de eerdere ervaringen lijkt het ons zeer onwaarschijnlijk dat de VS deel zal willen nemen", aldus woordvoerder Edgar Vasquez van het ministerie.