Fed: Mogelijk Amerikaanse recessie

Er moet rekening gehouden worden met een krimp van de Amerikaanse economie over het eerste halfjaar van 2008. Dat zegt Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, vandaag. Het is voor het eerst dat de Fed een recessie tot de mogelijkheden rekent.

Uit recente macrocijfers blijkt dat de Amerikaanse consument dit jaar de hand op de knip houdt, in navolging van de crisis op de huizenmarkt. Volgens Bernanke groeit de Amerikaanse economie momenteel nog wel licht, maar is de kans aanwezig dat het eerste halfjaar van 2008 als geheel een krimp laat zien.

Ondanks dat hij de economische vooruitzichten als "zeer onzeker" bestempelt, verwacht Bernanke wel dat, dankzij de belastingverlagingen van de regering-Bush en de forse renteverlagingen van de Fed, de groei in de tweede helft van dit jaar al terugkeert. In het eerste kwartaal van 2008 alleen al is de rente met in totaal 2 procentpunten verlaagd naar 2,25 procent. Gedurende de vorige recessie in 2003 verlaagde de voorganger van Bernanke, Alan Greenspan, de rente naar het laagste niveau in bijna een halve eeuw: 1 procent.

De Fed uit zich wederom bezorgd over de inflatie, die onverminderd hoog blijft, onder andere door de fors opgelopen energieprijzen. Ondanks het risico van verdere prijsstijgingen zal de Fed de rente opnieuw verlagen als dat nodig is om de economie te stimuleren. Het in toom houden van de inflatie ziet de Fed niet als haar belangrijkste taak, dit in tegenstelling tot de Europese Centrale Bank. ECB-president Trichet zal geen mogelijkheden zien de rente in de eurozone te verlagen nu de inflatie daar in maart verder is opgelopen naar 3,5 procent, ver boven de doelstelling van 2 procent.

Met dank aan Pjet voor de submit.