Invasie op eiland Comoren

Een troepenmacht van de Afrikaanse Unie (AU) is vanochtend geland op het eiland Anjouan. Dat was in handen van opstandelingen. Anjouan is het meest oostelijke van de drie eilanden van de Comoren. Het ligt ongeveer halverwege de noordpunt van Madagaskar en de Mozambiquaanse kust bij Pemba.

Het eiland was al jaren in handen van Mohamed Bacar. Hij werd in 2002 tot president van het eiland gekozen, maar zijn herverkiezing in 2007 werd niet door de centrale regering erkend. Bacar regeerde verder met behulp van een strijdgroep van circa vierhonderd man. Hij stoorde zich niet aan de hoofdstad Moroni op het eiland Grande Comore. Maar daar meende de regering van president Ahmed Abdallah Mohamed Sambi dat Bacar een eenzijdige separatist was en riep de AU te hulp.

De landing met de eerste vierhonderd man van de invasiemacht van circa 1350 militairen verloopt volgens plan. De hoofdstad van het 300.000 inwoners tellende Anjouan, Mutsamudi inclusief de haven en de luchthaven, zijn in handen van de AU-troepenmacht. Dit zei een regeringswoordvoerder in de hoofdstad Moroni. Tanziaanse militairen ontmoetten weinig tegenstand in Mutsamudu. Sudanese miltairen werden elders begroet door de plaatselijke bevolking.

Het hoofdkwartier van de opstandige eiland-president, het paleis Dar al-Najah in Ouani vlakbij Mutsamudu, is verlaten, meldden ooggetuigen.

De voormalige Franse gendarme Mohamed Bacar kreeg als president van Anjouan geen steun van het land dat hij als politieman ooit diende. Frankrijk staat in woord en daad achter het militair ingrijpen van de AU en van het kleine Comorese Nationale Ontwikkelingsleger. De Fransen helpen de invasiemacht Anjouan door de lucht te bereiken. Bacar zei maandag nog het eiland te zullen verdedigen. Het is niet bekend waar hij zich ophoudt.

Op de Comoren zijn staatsgrepen en couppogingen eerder regel dan uitzondering. Er waren er bijna twintig sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1975. Het meer zuidelijk gelegen eiland Mayotte stemde toen tegen onafhankelijkheid en is nog steeds Frans.