Racistische studentengrap Zuid Afrika leidt tot ophef

Icoon OpmerkelijkEen video gemaakt door blanke studenten van de UFS-universiteit in de Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat heeft tot grote ophef in Zuid-Afrika geleid. Te zien is hoe zwarte medewerkers op hun knieën voedsel eten waarover de studenten kort daarvoor hebben geurineerd.

De universiteit heeft inmiddels al ''in de sterkst mogelijke bewoordingen'' afstand genomen van het tafereel. De video gooit bovendien olie op het vuur van de reeds gespannen raciale situatie op de UFS na rellen over het universitaire integratiebeleid.

De rector van de universiteit noemt de beelden een grove schending van de menselijke waardigheid van de betrokken werknemers. Hij gaf aan dat de verantwoordelijken zullen worden aangegeven bij Justitie. Tegen de studenten zullen verder stappen worden genomen om ze te schorsen.

De video toont vier blanke mannelijke studenten die de Afrikaanse werknemers onder meer vlees laten eten die ze eerder hebben besprenkeld met hun urine.

De video stond op YouTube, maar daar is het materiaal al meerdere keren verwijderd. Weblog VKmag heeft de beelden nog wel online staan.

Met dank aan lindabalieu voor de submit.