Hirsch Ballin wil af van term allochtoon

Icoon PolitiekMinister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zou het een goede zaak vinden als de woorden allochtoon en autochtoon niet meer worden gebruikt.

"Misschien moeten we maar eens van het hele woordgebruik af, want het creëert een valse tegenstelling."   Dit zei hij maandag in een gesprek in het radioprogramma De Ochtenden.

"We moeten ons goed realiseren dat we toch een heleboel gemeen hebben in ons land. Ik houd niet van de rubriceringen die ons land in tweeën delen, bijvoorbeeld de tegenstelling die zo vaak wordt gecreëerd tussen autochtonen en allochtonen", aldus de CDA-bewindsman. Volgens hem zijn er genoeg echte problemen die moeten worden aangepakt. "Als we doorgaan met spreken alsof ons land verdeeld is, of andere valse tegenstellingen creëren, dan maken we de dingen alleen maar erger.''

In de afgelopen jaren klonk landelijk en lokaal geregeld een pleidooi om de begrippen allochtoon en autochtoon wegens de negatieve betekenis af te schaffen. In 2005 liet het toenmalig kabinet echter weten de termen te blijven gebruiken om onderscheid te maken tussen iemand die uit het buitenland afkomstig is en een oorspronkelijke bewoner van Nederland.


Het is Ballin Ernst