New York Giants winnen Super Bowl 42

Icoon SportDe New York Giants hebben verrast door de 42e Super Bowl te winnen. De ploeg uit de Big Apple was zondag met 17-14 te sterk voor de New England Patriots, die vooraf getipt waren als de torenhoge favoriet. Het laatste kwart van de wedstrijd bracht uiteindelijk de beslissing.

Door het verlies zagen de New Engeland Patriots, die de Super Bowl in de afgelopen zeven jaar drie keer wonnen, een prima verlopen seizoen alsnog verloren gaan. De Giants kwamen na zes minuten spelen al op voorsprong, dankzij een fieldgoal van Lawrence Tynes.. Enkele seconden na het begin van het tweede kwart kwamen de Patriots terug. Laurence Maroney kon de bal de laatste yard de endzone inlopen en bracht zijn ploeg op 7-3-voorsprong.

Ook na de rust slaagden de Patriots er niet in om in de wedstrijd te komen. Tom Brady probeerde een aanval op te zetten, maar werd door de verdedigers van de Giants tot vijf keer toe naar de grond getrokken, terwijl hij de bal nog in zijn handen had. De ruststand bleef overigens geruime tijd op het bord staan.

Pas in het vierde kwart kwam hier verandering in. De aanval van de Giants te lopen, waardoor Manning de ruimte kreeg om te passen. Met nog elf minuten op de klok leidde hij een touchdownpass op David Tyree in, die uiteindelijk scoorde en voor een 10-7 stand zorgde.

Door de achterstand begon ook de aanval van de Patriots uiteindelijk te draaien, wat tot een touchdown van wide receiver Randy Moss leidde. Ook het extra punt werd door de ploeg benut, waardoor het 14-10 stond. In iets meer dan 2,5 minuut speeltijd moesten de Giants op jacht naar een touchdown, zodat zij de wedstrijd alsnog wonnen.

Met nog één minuut op de klokken kroop de ploeg langs de rand van de afgrond. De verdedigers van New England grepen Manning aan zijn shirt vast, maar de quaterback wist zich langs zijn belagers te werken. Met een 32-yard lange pass op Tyree wist hij zijn ploeg nog in de race te houden. Meteen daarna bereikten de Giants, dankzij snel passwerk, de 17-yardlijn. Vanaf hier speelde Manning de bal zuiver in de handen van Plaxico Burress, waardoor ze de wedstrijd wisten te winnen.

Met dank aan paulmadejong voor de submit.