Nog steeds veel meerokende kinderen

Icoon GezondheidEr zijn nog steeds veel kinderen in Nederland die gedwongen meeroken met hun ouders. Dat blijkt uit het jaarlijkse rokersonderzoek van TNS Nipo. Het gaat om 40 procent van de ouders die roken. Hun kinderen zitten regelmatig in de rook, waardoor ook zij de schadelijke en kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen die zich in sigarettenrook bevinden.

"Meeroken is bijzonder schadelijk voor kinderen", zeggen KWF Kankerbestrijding en anti-rookorganisatie Stivoro in een gezamenlijke verklaring. Morgen is het Wereld Kanker Dag en in het kader daarvan willen de organisaties extra aandacht vragen voor het probleem van meerokende kinderen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ongeveer 60 procent van de ouders met hun kinderen wel eens buiten de deur in gelegenheden komt waar gerookt wordt. Of het daarbij om zeer incidentele gevallen gaat of om structureler gedrag, is niet helemaal duidelijk.

Volgens de organisaties krijgt op het moment ongeveer de helft van de ouders van kinderen onder de vier voorlichting over de schadelijkheid van het meeroken. Het jaarlijkse onderzoek van TNS Nipo, waaruit ook deze resultaten komen, gebeurt overigens in opdracht van Stivoro zelf.