PvdA-wethouder tekende dubieuze petitie

PvdA-wethouder Hatice Can-Engin van de gemeente Gilze en Rijen blijkt haar handtekening te hebben gezet onder de petitie tegen belastering van de islam, van de uiterst radicale moslimbeweging Hizb ut Tahrir. De wethouder had de petitie naar eigen zeggen getekend omdat zij ''veel waarde hecht aan dialoog en harmonie in de Nederlandse samenleving''.

Nu haar gebleken is dat Hizb ut Tahrir een zeer omstreden beweging is die door de AIVD nauwlettend in de gaten wordt gehouden, neemt ze afstand van de petitie. Waarom de van oorsprong Turkse PvdA-politica - die jarenlang directeur was van het Inspraakorgaan Turken en het integratiedebat goed volgt - dat niet eerder wist, is onbekend. Maar de AIVD volgt Hizb ut Tahrir, die tegen de democratie is en een wereldwijd Kalifaat wil stichten, al jaren en heeft daar ook meerdere keren melding van gemaakt in jaarverslagen.

Nog opmerkelijker is dat Can-Engin deze week tegenover dagblad De Pers nog ontkende de petitie te hebben ondertekend. Volgens CDA-burgemeester Renť Roep van de Brabantse gemeente is dat gebeurd omdat ze eerder deze week een zeer grove dreigmail ontving, waardoor ze in paniek raakte. Maar volgens De Pers ontkende de wethouder reeds vůůr de dreigmail alles tegenover de krant.

De PvdA laat via een woordvoerster weten dat met het intrekken van de steun, de affaire wat de partij betreft gesloten is.

Eerder ging ook al het Rotterdamse PvdA-deelraadslid Bouchra Ismaili in de fout met ondertekening. Haar werd een leugen daarover noodlottig. Volgens dagblad De Pers zou ook Najia Siamari (tot voor kort raadslid namens de PvdA in IJsselstein) haar handtekening onder de petitie hebben gezet.

Met dank aan jochy_log en crv voor de submit.