Rutte schrijft nieuwe beginselverklaring VVD

VVD-leider Mark Rutte gaat voor zijn partij een nieuwe beginselverklaring schrijven. De huidige dateert van 1980 en moet volgens hem vanwege ontwikkelingen de laatste jaren als globalisering, migratie en terrorisme dringend aangepast.

Rutte deed zijn aankondiging gisteren tijdens de viering van het zestigjarige bestaan van de VVD in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky.

De verklaring is in de ogen van Rutte ''onderscheidend'' en ''offensief van toon'' en de tekst moet volgens hem richtsnoer zijn voor VVD-politici in het dagelijkse handelen.

Fractievoorzitter Uri Rosenthal van de VVD-Eerste Kamerfractie zal Rutte helpen bij het schrijven van de korte verklaring die in het najaar aan de achterban wordt voorgelegd. Net als in het huidige beginselprogramma moeten individuele vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid centraal staan. ,,Verder moet de verklaring antwoorden geven op de uitdagingen van de 21e eeuw, zoals de harde kanten van de multi-etniciteit'', aldus Rosenthal.

Het in 2005 door VVD-prominent Geert Dales opgestelde Liberaal Manifest kan volgens de partijtop niet voldoen aan de vraag naar nieuwe beginselen. ''Dat is te veel op het smalle spoor gericht, vooral op staatkundige vernieuwingen'', aldus Rosenthal.