Bush: Iran is grootste sponsor van terrorisme

Icoon Buitenlands

"Iran is de belangrijkste sponsor van terrorisme", zei de Amerikaanse president George Bush vandaag tijdens een persconferentie in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

"Iran stuurt honderdduizenden dollars naar extremisten wereldwijd, terwijl de bevolking lijdt onder repressie en economische ontberingen", aldus Bush.

De president sprak in Abu Dhabi voornamelijk over het belang van vrijheid, democratie en open markteconomieën. "Open jullie markten en wij zullen die van ons openstellen.'' Ook zei hij dat "Amerika niet op zoek naar territorium" is. "Wij strijden voor vrede en vrijheid."

Bush richtte zich direct tot de bevolking van Iran. Hij zei dat Iraniërs het recht hadden op een regering die luistert naar hun wensen, hun talenten respecteert en hen toestaat een beter leven op te bouwen voor hun families. "Helaas ontzegt jullie regering jullie die kansen en bedreigt zij de veiligheid en stabiliteit van jullie buren", aldus Bush. "Wij roepen het regime op om aandacht te besteden aan wat jullie willen. Ook moet het rekenschap aan jullie afgeven."

"Eens zal de dag komen dat de Iraanse bevolking over een regering beschikt die vrijheid en rechtvaardigheid omarmt. Wanneer die mooie dag komt, zullen jullie je geen betere vriend kunnen wensen dan de VS", sprak Bush.