Terschelling zet klok in 2008 twee uur terug

Wie volgend jaar juni een bezoekje wil brengen aan het eiland Terschelling, moet wel even zijn horloge goed zetten. In de week van het bekende festival 'Oerol' bedraagt het tijdverschil tussen het eiland en de rest van Nederland namelijk twee uur.

Van 13 tot en met 22 juni 2008 wordt de klok op Terschelling twee uur teruggedraaid. Een plan van de organisatie van het theaterfestival, waarop door de inwoners voornamelijk positief wordt gereageerd. De eilandbewoners zien het allemaal als een groot toneelspel, dat zij samen moeten spelen. Scholen, bejaardentehuizen en de Thuiszorg weigeren echter mee te doen; zij zijn bang dat de tijdsomschakeling het bioritme van de kinderen en ouderen verstoort.

Het thema van Oerol 2008 is dan ook 'De Tijd'. Om langer van de avondschemering te genieten tijdens de voorstellingen, wordt de klok op dertien juni om twee uur 's nachts teruggezet naar twaalf uur. Bezoekers die per boot de twee uur lange overtocht afleggen en om tien uur uit Harlingen vertrekken, arriveren dan ook om tien uur in de Haven van West-Terschelling.