Goud Oranje zwemsters in wereldrecord

De Nederlandse zwemsters hebben vandaag bij de Europese titelstrijd in het 25-meterbad in Debrecen in een wereldrecord goud veroverd op de 4x50 meter vrij. Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis realiseerden een tijd van 1.34,82.

Het kwartet bleef hiermee ruim onder het oude record dat Schreuder, Dekker, Chantal Groot en Marleen Veldhuis sinds 2005 met 1.36,27 al in handen hadden. De vrouwen wonnen in 2003, 2004 en 2005 ook goud op de 4x50 meter vrij. Ze hadden in Debrecen ingezet op een wereldrecord. ''We hadden het al, dus we wisten dat we het konden. We hadden nu ook zo'n goede opstelling dat het eigenlijk niet kon missen. Dit geeft een heel goed gevoel'', zei Schreuder.

Veldhuis kon haar nederlaag op de 100 vrij meteen van zich afzwemmen. ''Het was zo kort daarna dat ik de knop snel moest omzetten. Het is mooi dat we dit gezwommen hebben, al lag het wel in de lijn van de verwachting.''

Naast het zilver voor Veldhuis op de 100 vrij pakte Nederland op de tweede dag ook een tweede (Dekker) en derde (Schreuder) plaats op de 50 meter vlinderslag.



Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.