Doden bij schietpartij Finse school

Icoon MisdaadOp een school voor voortgezet onderwijs in Finland is vandaag zeker ÚÚn dode gevallen bij een schietpartij. Mogelijk zijn er zelfs drie doden. Het betreft een school in het plaatsje Tuusula, zo'n 50 kilometer ten noorden van Helsinki.

De schutter is een 18-jarige scholier die het vuur opende in een klaslokaal. In ieder geval de rector van de school is daarbij om het leven gekomen. Verschillende mensen zouden zwaargewond zijn geraakt. Na de schoten vluchtten veel leerlingen door uit de ramen te springen. Ze zijn opgevangen in naburige gebouwen

De schutter heeft zichzelf opgesloten in de school. Er zouden ook nog leerlingen aanwezig zijn daar. De politie heeft het complex omsingeld.

De Finse politie bevestigt de schietpartij, maar wil nog niets zeggen. In de loop van de middag is een verklaring te verwachten.

Er gaan hardnekkige geruchten dat de dader actief was op internet onder de naam Sturmgeist89. Een link op YouTube geeft aan dat dit persoon samen met een groepje anderen een ziekelijke belangstelling heeft voor de Amerikaanse Columbine-moordenaars.

Onderstaande YouTube-video zou van zijn hand zijn. Daarin staat de school waar de schutter toesloeg, centraal.

Update 15.51 uur
De dader is dood, zo melden de Finse media. Er zijn zelfs berichten over zeven doden, maar de politie heeft dat nog niet bevestigd.

De dader kondigde vanochtend op de internetsite YouTube aan dat hij op school een bloedbad zou aanrichten. Hij zei genoeg te hebben van de mensheid.

We hadden hier op FOK! nog een YouTube-filmpje van hem gelinkt staan, maar YouTube heeft die inmiddels verwijderd en zijn account geschorst.

Tekst
Hieronder volgt een deel van de verklaring die de 18-jarige Pekka-Eric Auvinen alias Sturmgeist89 op YouTube had geschreven:

''I am a cynical existentialist, antihuman humanist, antisocial socialdarwinist, realistic idealist and godlike atheist.

SI VIS PACEM, PARA BELLUM! JUSTITIA SUUM CUIQUE DISTRIBUIT! SIC SEMPER TYRANNIS!

I am prepared to fight and die for my cause. I, as a natural selector, will eliminate all who I see unfit, disgraces of human race and failures of natural selection.

You might ask yourselves, why did I do this and what do I want. Well, most of you are too arrogant and closed-minded to understand... You will proprably say me that I am"insane", "crazy", "psychopath", "criminal" or crap like that. No, the truth is that I am just an animl, a human, an individual, a dissident.''Een beeld uit de YouTube-video van de schutter

Lees ook op het Forum
Met dank aan PeuRac voor de submit.