Te koop: twee miljoen lege huizen

Icoon FinancieelIn Amerika staan momenteel ruim twee miljoen huizen leeg, evenveel als alle huizen in de Amerikaanse stad Detroit inclusief voorsteden. Dit is het zoveelste teken van een zwakke huizenmarkt in de Verenigde Staten. Vergeleken met vorig jaar staan er zeven procent meer huizen leeg en vergeleken met enkele jaren geleden zelfs 57 procent.

De oorzaken zijn een combinatie van te veel bouwen en de huidige hypotheekcrisis. Sommige deskundigen zeggen dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Er zijn schattingen dat 2,8 miljoen huiseigenaren de komende jaren hun hypotheekrente omhoog zien springen. Deze mensen die in de 'subprimemarkt' zitten maken gebruik van een zogeheten groeihypotheek: eerst een lucratieve lage rente waarna de rente vervolgens omhoog schiet.

Dean Baker, stichter van Center for Economic and Policy Research, zegt: "Het is moeilijk te zien waarom de situatie niet slechter zou worden. Het is zeker mogelijk dat het aantal leegstaande huizen stijgt naar drie miljoen, of zelfs vier miljoen". Het tempo waarop gezinswoningen worden verkocht is sinds 1998 niet zo laag geweest.

NOVA had gisteren een reportage in Las Vegas over de tanende Amerikaanse huizenmarkt. Michael Krein, een makelaar, had een opmerkelijk verhaal: "Een man had vier huizen gekocht voor ongeveer 450.000 dollar per stuk. Hij was een postbode in Californië. Hij had er de financiële middelen niet voor. Toch kreeg hij overal een hypotheek voor." Ook wist hij te vertellen dat de huizenprijzen in sommige gebieden wel drie tot vier procent per maand zakten.


Tanende huizenmarkt in de VS duurt voort