Belgen vrezen meer Turkse rellen

BuitenlandsDe burgemeesters van de Brusselse gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node vrezen nog meer rellen met jonge Turkse inwoners. Tijdens de rellen van gisteravond zijn 94 mensen tijdelijk aangehouden. Drie van hen blijven voorlopig vastzitten.

De Turkse jongeren gingen zondag en gisteren de straat op om te protesteren tegen het PKK-geweld in hun moederland. Voor de demonstraties was geen toestemming gegeven. Zondag leidde dat al tot rellen en gisteren werden auto's vernield, trams, bussen en straatmeubilair beschadigd en voetpaden opgebroken. Enkele heethoofden sloegen ook de ruiten in van een Koerdische muziekwinkel in Sint-Joost-ten-Node. Bij de ongeregeldheden raakten acht politiemensen gewond.

De burgemeesters spreken van ''een erg moeilijke situatie'' en roepen op tot kalmte: ''Zo kan het niet verder.'' Opvallend vinden de burgervaders dat de helft van de aangehouden personen minderjarig is. Ze roepen dan ook de Turkse ouders van de jongeren op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Tegen terrorisme
In Nederland organiseert de Turks Nederlandse Studentenassociatie Erkin op zondag 28 oktober in Utrecht een demonstratie tegen terrorisme. Met een protestmars willen ze de aanvallers van de PKK een signaal afgeven ''dat ze hiermee niet alleen Turkije aanvallen, maar de gehele geciviliseerde wereld.'' De gemeente Utrecht heeft een vergunning verleend voor het protest.

Overigens blijkt uit een rondgang langs Turkse fora dat er op meer plaatsen in Nederland acties tegen het PKK-geweld staan gepland. Onder meer op de Dam in Amsterdam. Maar ook Nijmegen en Rotterdam worden genoemd.