Boogerd neemt afscheid op Cauberg

Icoon WielrennenMichael Boogerd heeft vandaag afscheid genomen van de wielersport. Meer dan 10.000 mensen namen, tijdens een koppelwedstrijd op de Cauberg, afscheid van de renner van Rabobank. De Nederlander is veertien jaar actief geweest in het wielerpeloton.

Boogerd wist zelfs al wie zijn opvolger moet gaan worden. "Voor mij zit het er op. Nu is het de beurt aan Thomas Dekker", aldus de Nederlander, die afgelopen zaterdag tijdens de Ronde van Lombardije verstek moest laten gaan. Dekker liet tijdens de koppelwedstrijd een prima indruk achter. Samen met oud-renner Alex Zülle eindigde hij als eerste.

Het weer was niet geweldig, waardoor bij Boogerd de angst rees dat er niet veel mensen op zouden komen dagen. Toch stonden er uiteindelijk veel mensen langs het parkoers. "Ik was echt nerveus dat er niet veel mensen zouden staan", liet Boogerd weten. In zijn actieve carrière als wielrenner wist hij onder andere twee etappes in de Tour de France en de Amstel Gold Race te winnen.

Met het afscheid van vandaag sloot Boogerd een zwarte week op een mooie manier af. De Nederlander was namelijk van plan om tijdens de Ronde van Lombardije afscheid te nemen, maar een blessure aan zijn linkerknie gooide roet in het eten. Tijdens een training in Tholen kwam de renner namelijk ten val. Ondanks deze kwetsuur legde de renner van Rabobank de vier rondjes toch nog makkelijk af.

De prominenten, die tijdens het afscheid van Boogerd in Valkenburg aanwezig waren, konden alleen maar positief zijn over de renner. "Ik heb heel veel respect voor Boogerd," aldus Leontien van Moorsel. "Hij ging altijd tot het gaatje. Ik vond het een eer om hier mee te mogen doen."

Van Moorsel zou in eerste instantie samen met Paolo Bettini deelnemen aan de koppelkoers, maar de Italiaanse wereldkampioen haakte op het laatste moment af. De Nederlandse vond het niet erg: "Gelukkig," was haar lachende reactie. "Ik was bang dat ik hem niet had kunnen bijhouden.

Ook Erik Breukink was lovend over Boogerd. "Hij heeft altijd een hoofdrol gespeeld in 'zijn' klassiekers. Hij heeft een hele mooie carrière gehad", aldus de ploegleider van Rabobank, die overigens denkt dat de Nederlandse renner een andere functie bij de wielerploeg zal gaan bekleden. "Daarover zijn we aan het praten. Ik verwacht iets in de sponsor- of public relations-sfeer. Wat er dan daarna nog van komt, kan ik niet voorspellen."

Voor het laatste wielernieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport!