AIVD: aanhang radicale islam neemt toe

Icoon BinnenlandsHet aantal aanhangers van de radicale islam neemt toe. Het gaat om een "zeer onverdraagzame en antidemocratische'' stroming, die echter geen gewelddadig karakter heeft. Dat stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een vandaag gepubliceerd rapport.

Dit "islamitisch neoradicalisme'' kenmerkt zich door een steeds professionelere aansturing. Volgens de dienst is er een harde kern van vijftien à twintig salafistische predikers. Daarnaast zijn er nog eens twintig predikers in opleiding die door het land lezingen houden in dertig tot 35 moskeeën en jongerencentra. Het salafisme is een radicale en ultraorthodoxe stroming in de islam.

Salafisten
Ongeveer 20.000 tot 30.000 moslims zijn in potentie kwetsbaar voor de onverdraagzame boodschap van de salafisten, schat de AIVD. Nederland telt in totaal ongeveer een miljoen moslims.

Het afwijzen van geweld om tot een zuivere islamitische samenleving te komen, het jihadisme, is een van de wezenlijke verschillen met bijvoorbeeld de Hofstadgroep en de moordenaar van Theo van Gogh, aldus de AIVD. De neoradicalisten onderscheiden zich verder van deze eerdere groepen doordat ze meer tactisch en strategisch handelen, zich beter organiseren en minder gefragmenteerd zijn.