'Amsterdamse recherche moet zaken laten liggen'

Icoon MisdaadDe recherche in Amsterdam moet door een personeeltekort belangrijke zaken laten liggen. Het gaat daarbij om zedenzaken, drugscriminaliteit en financiële criminaliteit.

,,Het aanbod is fors en we hebben gewoonweg de ruimte niet'', zegt vertrekkend recherchechef Willem Woelders vandaag in de Volkskrant. ,,Voor slachtoffers is dat emotioneel lastig, zeker op het gebied van zedenmisdrijven.''

De Amsterdamse recherche heeft momenteel 85 vacatures op een personeelssterkte van 850 man. Daarnaast werken er in de vijf districten ongeveer 310 rechercheurs, terwijl dat er 400 zouden moeten zijn. De onderbezetting heeft te maken met vergrijzing en het vertrek van rechercheurs naar anders korpsen. Dat wordt onvoldoende gecompenseerd door nieuwe aanwas.

Politiecommissaris Woelders waarschuwde recent ook dat een groep jonge Marokkanen klaar staat om door te stoten naar de criminele top in Nederland. Zij begonnen enkele jaren terug als kleine criminelen in hun eigen wijk, maar werken inmiddels landelijk.

Woelders is vanaf 1991 recherchechef geweest in de hoofdstad. Hij wordt plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Utrecht.