'Zimbabwe op rand van instorten'

Icoon BuitenlandsZimbabwe staat door de economische crisis ''meer dan ooit tevoren op de rand van instorten'' en dreigt daardoor de regio te destabiliseren. Dat stelde de denktank International Crisis Group (ICG) vandaag in een nieuw rapport.

Alleen Zuid-Afrikaanse landen, verenigd in de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelings Gemeenschap (SADC), kunnen volgens de studie het tij nog keren. De SADC moet de Zimbabwaanse president Robert Mugabe proberen te overtuigen om op te stappen. Maar de SADC is ernstig verdeeld over de kwestie.

Volgens het rapport bedraagt de inflatie in Zimbabwe inmiddels 7500 procent en leeft vier op de vijf inwoners onder de armoedegrens. Een kwart van de twaalf miljoen Zimbabwanen is het land ontvlucht. De meesten zoeken hun heil in buurlanden, vooral in Zuid-Afrika.

Volgens de ICG moet de SADC haar interne verdeeldheid overwinnen. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki probeert namens de SADC te bemiddelen tussen Mugabe en de oppositie. Westerse diplomaten stellen dat er weinig vooruitgang wordt geboekt en dat Mugabe intussen zijn greep op het ooit welvarende land versterkt.

Bovendien blijven sommige leiders in de regio hun 83-jarige Zimbabwaanse collega steunen. Daardoor bestaat de kans, aldus het rapport, dat er uiteindelijk alleen wat cosmetische veranderingen komen waardoor de huidige situatie kan blijven voortduren.

Sancties van het Westen tegen Zimbabwe zijn vooral symbolisch en veroordelingen van het regime van Mugabe door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werken eerder contraproductief. De internationale gemeenschap moet de pogingen van de SADC gaan steunen, meent de ICG.