Formule 1: Alonso zegeviert

Icoon Formule 1Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Italië gewonnen. De Spanjaard had weinig te vrezen en wist zijn teamgenoot Lewis Hamilton de gehele race voor te blijven. Op een derde plaats eindigde Kimi Räikkönen, die zijn team niet de gewenste thuisoverwinning kon geven.

Vanaf de start weet Fernando Alonso zijn poleposition om te zetten naar een koppositie, terwijl achter hem Felipe Massa de bolide van Lewis Hamilton lijkt te verschalken. Hamilton parreerde de aanval van Massa door een stuk van de chicane af te snijden. Omdat Massa echter Hamilton geraakt heeft hoeft de Brit zijn positie niet terug te geven. De eerste ronde kent ook meteen een uitvaller, David Coulthard verliest zijn voorvleugel en crasht hierdoor hard in de bandenstapels met een neutralisatie als gevolg. Couldhard kan zelf uit zijn wagen komen, maar lijkt wat last te hebben van zijn arm.

Na vier ronden neutralisatie wordt het circuit weer vrijgegeven en na de herstart nemen de McLaren Mercedes bolides meteen het voortouw en slaan een klein gat naar de Ferrari's. In het achterveld wordt Giancarlo Fisichella verschalkt door Anthony Davidson en helemaal achteraan is Spyker F1 met de nieuwe B-spec bolide in gevecht met Takuma Sato en Sebastian Vettel die beide achter de oranje bolides moeten volgen. Massa is met zijn pitstop één van de eerste die nieuwe banden en brandstof gaat halen, maar in zijn out-lap lijkt de Ferrari niet helemaal te reageren zoals hij zou moeten doen. Bij de eerste de beste mogelijkheid stalt Massa dan ook zijn bolide in de Ferrari garage om de tweede uitvaller van de dag te worden.

In het middenveld heeft Jenson Button de Williams van Nico Rosberg kunnen verschalken en is het Sato gelukt om Sakon Yamamoto in te halen. Dat het achterveld dicht op elkaar zit blijkt wel uit het feit dat in de vijftiende ronde vanaf de zevende positie van Button, tot de twintigste positie van Vettel er slechts twintig seconden achterstand is. Vooraan wordt het gat tussen de McLarens en de enige Ferrari op het circuit steeds groter en bedraagt tien seconde.

In de zeventiende ronde is Hamilton degene die als eerste van McLaren een pitstop maakt en valt daarmee terug naar de vijfde positie achter Heikki Kovalainen die tot dan toe een eenzame maar stabiele race rijdt. Twee ronden na na Hamilton komt ook de leider in de wedstrijd naar binnen. Alhoewel de pitstop van Alonso iets trager was dan die van Hamilton blijf de Spanjaard hem voor. De nieuwe leider in de wedstrijd, Kimi Räikkönen, blijft vele rondjes langer buiten dan de McLarens en lijkt als enige van de topteams op een één-stop strategie te staan.

In de pits loopt Kubica ook flinke achterstand op. De krik wil niet snel onder de auto uitkomen en de Pool verliest hierdoor een kleine tien seconden. Räikkönen maakt na 25 ronden zijn eerste stop en komt hierdoor weer op de derde plaats de baan op gevolgd door Nick Heidfeld, Rosberg en Jenson Button. Heidfeld en Rosberg zijn beide echter nog niet gestopt en zullen naar alle waarschijnlijkheid ook op een 1-stop strategie staan. Mark Webber en Rubens Barrichello completeren de top acht.

Met nog 15 ronden te gaan lijkt de strategie van Ferrari niet de juiste te zijn. Alonso en Hamilton lijken een voorsprong opgebouwd te hebben waarmee zij een veilige pitstop uit kunnen voeren. Alexander Wurz voert nu pas zijn eerste stop uit en valt hierdoor van een zevende positie naar een dertiende. Heidfeld is een ronde later de eerste die een tweede stop maakt. Snel volgt hierop Hamilton die een veilige stop lijkt te kunnen maken, maar komt toch net achter Räikkönen de baan op. Twee ronden later heeft de Engelsman een schitterende inhaalactie in huis en verschalkt daarmee Räikkönen en loopt snel weer weg van de rode bolide.

In het restant van de race gebeurt er lopen de McLarens alleen maar verder weg van de rest van het veld en een ijzersterke één-twee is een feit.

Meer (auto)sportnieuws lees je op FOK!sport.
Met dank aan Spooky4u voor de submit.