Pastafari van school gestuurd om kledij

Icoon Opmerkelijk Een aanhanger van de Cultus van het Vliegend Spaghetti Monster, oftewel een Pastafari, is door de directie van school gestuurd in het Amerikaanse North Buncombe. Dit omdat hij altijd de voorgeschreven rituele kledij van de Pastafari droeg, namelijk een piratenkostuum.

De leerling, genaamd Bryan Killian, zei dat hij van zijn geloof de kleding moest dragen, maar de school vond de religieuze tooi verstorend. Bovendien beweert de schoolleiding dat de uitsluiting niet te wijten is aan zijn overtuiging, maar aan het aantal waarschuwingen die de leerling heeft gehad over zijn kledij. Of de sabel problemen opleverde, vertelt het verhaal niet.

Pastafari geloven dat de wereld is geschapen door het Vliegend Spaghetti Monster, in vier dagen tijd –vandaar dat pastafari drie zondagen willen- met een aanraking van Zijne Noedelige Aanhangsels. Ze dragen piratenkleren omdat zij geloven dat mensen zijn ontstaan uit piraten. Ook wijten zij de huidige opwarming van de Aarde aan het afnemede aantal piraten in de wereld.

Het "pastafarianisme" werd bekend toen de Profeet Bobby Henderson in 2005 een brief schreef aan de Scholencommisie van Kansas tijdens de invoering van het controversiële 'Intelligent Design'-concept, gebaseerd op de Christelijke scheppingsleer, als alternatief voor de evolutietheorie. Hij eiste dat er klassikaal net zoveel tijd werd besteed aan de Schepping volgens de Cultus van het Vliegend Spaghetti Monster, als aan de Christelijke scheppingsleer en de evolutietheorie.

Nederlandse en Belgische Pastafari organiseerden eerder dit jaar een processie voor de gebouwen van de Evangelische Omroep, omdat zij natuurdocumentaires zouden censureren om de scheppingsleer in stand te houden.


Pastafari in rituele kledij