Toeristen op de vlucht voor 'Felix'

Icoon RampMeer dan duizend toeristen zijn gisteren geëvacueerd uit Honduras. Dit vanwege het feit dat Orkaan Felix op ramkoers ligt met de kuststrook van Honduras. De orkaan is afgelopen nacht iets in sterkte afgenomen waardoor hij nu op de Saffir-Simpson schaal in categorie 4 valt. Verwacht wordt dat de storm met windsnelheden van ruim 200 km/u de kustlijn van Honduras gaat raken.

Honduras, Belize en Nicaragua
Dinsdagochtend, lokale tijd, wordt Felix verwacht aan de grens van Honduras en Nicaragua. Talloze eilandjes voor de kust van Honduras zijn geëvacueerd uit angst voor de stormvloed die Felix met zich meebrengt. De vrees bestaat dat Felix de Indiaanse gemeenschappen langs de Miskito kust in Honduras volledig van de kaart zal vegen. In het geïsoleerde gebied leven duizenden indianen in houten huisjes en tenten. Ze leven voornamelijk van visserij en rijst.

Doordat Felix zuidelijker trekt dan voorheen gedacht werd, zal Honduras, maar ook noordelijk Nicaragua, nu de grootste klap krijgen. Daarna zullen Belize en een deel van Guatemala te maken krijgen met een sterk afgezwakte storm, mogelijk van eerste categorie. Maandag werden in Honduras al golven gemeten die vijf meter hoger waren dan normaal.



Windveld
Opmerkelijk is ook dat Felix een erg klein windveld heeft. Een windveld is het deel van de orkaan rondom het 'oog'. In dat deel zullen de grootste windsnelheden gemeten worden en wordt dan ook gezien als het meeste gevaarlijke deel van de orkaan. Bij Felix is dit 'slechts' 50 km. Orkaan Ivan had in 2004 een windveld van bijna 200 km en maakte 114 slachtoffers.

Volgens meteorologen in de VS heeft Felix ook een record gevestigd. In de kortste tijd ooit lukte het Felix om van tropische depressie uit te groeien naar een monsterachtige Categorie 5 storm in de Atlantische Oceaan.

Meer informatie over Felix of andere orkanen vind je ook hier --> Hurricane Season 2007