Kwart in bijstand hoeft niet te solliciteren

Icoon BinnenlandsEen kwart van de mensen met een bijstandsuitkering is in een groot deel van de gemeenten ontheven van sollicitatieplicht. Zij hoeven niet op zoek naar werk of werk te aanvaarden, bijvoorbeeld omdat ze alleenstaande ouder zijn of ouder dan 57,5 jaar.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS zijn er wel grote verschillen tussen de 159 onderzochte gemeenten. Zo kent bijna een derde van de gemeenten niet meer dan 10 procent van de mensen in bijstand een ontheffing toe, terwijl ruim een op de drie meer dan 30 procent ontziet.

Het ministerie van Sociale Zaken, dat de cijfers naar buiten heeft gebracht, constateert dat het cijfer van gemiddeld 25 procent lager is dan tot nu toe werd ingeschat. De vereniging van directeuren van sociale diensten (Divosa) zei eerder nog dat in 2006 33 procent van de bijstandsgerechtigden ontheven was van de sollicitatieplicht.

Verder blijkt uit de CBS-cijfers dat mensen vaker een ontheffing krijgen naarmate ze langer een uitkering hebben. Mensen die minstens vijf jaar in de bijstand zitten, worden twee keer zo vaak ontzien als personen die kort de uitkering ontvangen.

Verder hoeft in de onderzochte gemeenten 17 procent van de alleenstaande ouders in de bijstand niet te solliciteren. Bij ouderen boven de 57,5 jaar is dat 47 procent en bij mensen onder de 27 jaar 11 procent.