CDA boos over peuterprotest kuikenleed

Het CDA is woedend op de actievoerders van stichting Wakker Dier die gisteren peuters inzetten bij een demonstratie tegen het leed van kuikentjes in de bio-industrie. CDA-Kamerlid Joop Atsma noemde de actie ''misbruik van kinderen''.

Twintig paar ouders deden met hun kind(eren) mee aan de protestactie in Den Haag. De kinderen, in de leeftijd van 1 tot en met 9 jaar, hielden lichtgewicht spandoeken en ballonnen vast om hun boodschap kracht bij te zetten. Na een uurtje was de actie voorbij. Volgens het CDA was de actie een vorm van winst behalen over de rug van je kind.

De Leidse hoofddocent staats- en bestuursrecht Michiel van Emmerik zegt in een reactie dat het CDA wel wat boter op het hoofd heeft. ''Als het misbruik is om een kind mee te laten doen aan een demonstratie, dan mag je een kind ook niet elke zondag – misschien wel tegen zijn zin in – meenemen naar de kerk.'' Volgens Van Emmerink is de wet heel duidelijk. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen. En als er geen kinderarbeid, kindermishandeling of kindermisbruik aan te pas komt, mogen ouders hun kroost meenemen naar de kerk, of naar een demonstratie.

Overigens heeft hij wel enige kritiek op de actie. Je zou je kunnen afvragen of het moreel aanvaardbaar is kinderen te gebruiken voor een actie waar ze zich niet bewust van zijn. Het is wellicht de volgende keer aan te raden oudere kinderen mee te nemen, die hun eigen mening zelf kunnen verkondigen.Den Haag gisteren