Refo-school blijft tv-kijkende leerlingen weigeren

TelevisieHet streng gereformeerde Hoornbeeck College uit Amersfoort weigert nog steeds leerlingen waarvan de ouders thuis een tv hebben. Dat zegt Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP vandaag.

De school kwam daarmee voor het eerst in 2006 in het nieuws. In een rechtszaak over die kwestie stelde een rechter de school toen in het gelijk. Het vonnis leverde overigens veel kritiek op. Paul Zoontjes - bijzonder hoogleraar Onderwijsrecht aan de Universiteit van Tilburg - zei dat de rechter zijn werk niet goed had gedaan.

Vorige maand oordeelde in hoger beroep het Gerechtshof dat het Hoornbeeck College tv-kijkende leerlingen niet mag weigeren. De school heeft daar schijnbaar maling aan. Want volgens Van Dijk weigert het college een leerling op te nemen omdat thuis televisie wordt gekeken, het gezin niet uit de Statenvertaling van de Bijbel zou lezen en omdat de ouders ChristenUnie stemmen in plaats van de SGP.

In het arrest van het Gerechtshof stond vorige maand dat een school weliswaar een leerling mag weigeren op grond van de religieuze richting, maar dat ze die regels dan wel consequent moeten toepassen. Het Hoornbeeck College voldeed daar naar de mening van het Gerechtshof niet aan omdat in eerdere gevallen zaken als televisie, een zusje met een broek of een afwijkende visie van de ouders op medezeggenschap, geen breekpunt waren.

Het SP-Kamerlid wil dat staatssecretaris van Onderwijs Van Bijsterveldt de school op de vingers tikt. De SP ziet het liefst dat scholen worden verplicht om iedere leerling te accepteren, maar daar is in de Tweede Kamer geen meerderheid voor.

Met dank aan ToMaSZ voor de submit.