15 jaar voor auto-ongeluk-moord Middelie

JustitieDe rechtbank Haarlem heeft gisteren de 43-jarige Michel E. uit Hoorn veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens het vermoorden van zijn vrouw (42) en moeder van zijn twee kinderen. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat E.'s vrouw door een noodlottig auto-ongeluk om het leven was gekomen.

Op 10 juni 2006 belandde Michel E. met zijn auto in een sloot naast de N247 bij Middelie. Zijn vrouw die naast hem zat, verdronk in het redelijk ondiepe modderslootje. E. verklaarde dat hij tijdens het rijden in slaap was gesukkeld na een nachtje stappen en zo in de sloot was geraakt. Hij had zijn vrouw niet uit de auto kunnen krijgen.

Bij de politie ontstond al snel scepsis over het verhaal dat E. ophing. Een getuige had namelijk opgemerkt dat de bestuurder niet meezocht in het water naar zijn vrouw, maar rustig een sigaretje stond te roken. Zijn hoofd en schouders waren droog, terwijl E. had verklaard dat hij eerst zijn vrouw met haar hoofd uit het rechterportierraam had geduwd en daarna zelf op dezelfde wijze uit de auto was gekropen. Dan had hij volledig doorweekt moeten zijn. Bovendien lag de auto met het linkerportier boven water, dus hadden beiden vrij simpel langs die kant op de wal kunnen komen.

De rechter oordeelde gisteren op basis van uitgebreid onderzoek dat E. zijn vrouw eerst een slaapmiddel heeft laten innemen. Ook heeft hij na het in de sloot rijden zijn vrouw met haar hoofd in de modder gedrukt. Kennelijk heeft hij zich hiermee van zijn vrouw willen ontdoen om met zijn nieuwe vriendin verder te gaan, aldus de rechter.

In de motivering van de opgelegde gevangenisstraf van 15 jaar weegt volgens de rechtbank zwaar dat de man zijn vrouw op buitengewoon geraffineerde wijze van het leven heeft beroofd. De moord betekent ook dat de verdachte zijn nog jonge kinderen hun moeder heeft ontnomen.

De man heeft altijd volgehouden dat het een ongeluk betrof. Vermoedelijk zal hij daarom ook hoger beroep aantekenen tegen het vonnis.