Tour de France: Rasmussen wint en pakt geel

Icoon Tour de FranceDe achtste etappe van de Tour de France, van Le Grand-Bornand naar Tignes over 165 kilometer, is gewonnen door Michael Rasmussen. De Deen kwam alleen boven in Tignes en pakte ook de gele trui. De etappe werd ontsierd door vele opgaven.

Vanmiddag om kwart voor ťťn startte de zware bergetappe, met drie Alpenreuzen op het menu en opwarmertjes van de vierde, derde en tweede categorie. De Fransman Lilian Jegou plaatste een demarrage vanuit de start. Hij kreeg gezelschap van de Duitsers Marcel Sieberg en Stefan Schumacher en de Fransman Stephane Augť en de Rus Alexander Jefimkin. De voorsprong van de vijf leiders was niet meer dan twintig seconden, mede omdat het peloton tempo maakte. Stefan Schumacher kwam als eerste op de top van de Col du Marais voor Jefimkin en Sieberg. Op de Col du Mont-Charvin moesten Jegou en Sieberg afhaken en even later ook Alexander Efimkin, zij konden het tempo van Schumacher niet bijhouden.

Een groep van 25 man met Hincapie, Moreni, Rogers, Aerts en Voigt maakte zich los van het peloton en slokte even later ook Schumacher op. De Fransman Thomas Voeckler demarreerde vervolgens uit de kopgroep en wist een voorsprong te nemen op de kopgroep van 21 seconden. Het peloton, aangevoerd door Rabobank, zat daar weer een halve minuut achter.

Voeckler werd opgeslokt door de kopgroep. Op de top van Col de Tamiť, een berg van de tweede categorie, had het peloton een achterstand van anderhalve minuut op de kopgroep. Met het begin van de beklimming van de Cormet de Roselend, een berg van de eerste categorie, had de kopgroep een voorsprong van minder dan twee minuten op het peloton. David Millar kon het tempo niet bijhouden, en moest al vroeg bij de klim van de Cormet de Roselend lossen uit de kopgroep.

Michael Rasmussen maakte vervolgens tempo in het peloton, waardoor er verschillende renners moesten afhaken. Stefan Schumacher moest lossen uit de kopgroep net als Benoit Vaugrenard. Op vijftien kilometer van de top van de Cormet de Roselend demarreerde Kohl uit de kopgroep.

Twee kilometer later sprintte Rasmussen weg uit het peloton en hij kreeg vier man mee. De groep Rasmussen wist zich aan te sluiten bij de groep Rogers en de Deen bracht gelijk het tempo omhoog. Hierdoor moesten de meesten lossen, en konden maar vier man het tempo van de Rabo-renner volgen. Bernard Kohl, die nog altijd aan kop van de wedstrijd lag, kreeg gezelschap van Antonio Colom en Christophe Le Mevel. Daarachter volgde het groepje Rasmussen. Het tempo van de groep Rasmussen lag echter hoog, waardoor ze vrij snel daarna aansluiting wisten te vinden bij de drie koplopers.

Le Mevel moest daarna al vrij snel lossen, hij kon het tempo niet bijbenen. De voorsprong van de kopgroep op het peloton met de favorieten was met nog 69 kilometer te gaan ruim vier minuten. De kopgroep, met Rasmussen, had op de top van de Cormet de Roselend een voorsprong van ruim vijf minuten op het peloton, waar het tempo laag was.

In de afdaling gingen zowel Rogers als Arroyo hard onderuit. Beiden konden weer op de fiets stappen en verder rijden. Beide renners wisten weer aan te sluiten bij de kopgroep. Rasmussen zette weer een demarrage in in de aanloop naar de Montťe d'Hauteville en nu konden alleen Arroyo en Colom volgen. Rogers, die door valpartij, last kreeg van zijn knie en elleboog, zakte steeds verder weg en moest de groep Hincapie ook laten gaan.

Rasmussen, die al het werk aan kop deed, kwam als eerste boven op Montťe d'Hauteville en pakte daarmee de bolletjestrui. De voorsprong op het peloton, met daarin de gele trui, was opgelopen naar bijna zes minuten. Vlak voor de kop van de Montťe d'Hautville paktw Astana de leiding in het peloton. Met nog negentien kilometer te gaan, begonnen de drie leiders aan de slotklim naar Tignes. Een kilometer daarna zette Rasmussen weer aan, en nu kreeg hij alleen Colom met zich mee.

Christophe Moreau sprintte weg uit het peloton. Mayo, Valverde, Evans, Schleck en Kashechkin konden volgen. De ploeg van Aleksandr Vinokoerov probeerde daarachter de achterstand op het groepje Moreau te beperken. Rasmussen, nog steeds aan de leiding, had met nog vijftien kilometer te gaan, veertig seconden voorsprong op Arroyo en Colom.

Uiteindelijk is het Rasmussen die als eerste over de finish komt. Naast de dagwinst pakt hij ook de gele trui en de bolletjestrui. Daarachter eindigt Mayo op bijna drie minuten achterstand als tweede. De groep Moreau eindigt daar twintig seconden achter.

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!