'Fuck you' en middelvinger naar agenten toch bestraft

Icoon JustitieDe gerechtshoven in Leeuwarden en Arnhem hebben vandaag twee personen alsnog in hoger beroep veroordeeld wegens het beledigen van politieagenten.

In Arnhem ging het om een man die zijn middelvinger opstak, in Leeuwarden stond een man terecht wegens het roepen van 'fuck you' naar een agent'. Ze waren eerder door een politierechter vrijgesproken.

Volgens gerechtshof in Arnhem is het opsteken van een middelvinger wel degelijk een belediging wanneer mensen zich erdoor beledigd voelen en als het bovendien de bedoeling was iemand ermee ''aan te randen in zijn eer en goede naam''.

Het hof legde de 25-jarige J.B. drie maanden cel op. Die straf is behalve voor het obscene gebaar ook voor een diefstal, openlijk geweld, weigeren van een blaasproef en gesjoemel met kentekens.

Met de uitspraak over de belediging fluit het hof de politierechter in Almelo terug die de man had vrijgesproken. Die politierechter sprak in korte tijd vier mensen in vergelijkbare zaken vrij, omdat hij het gebaar wel onbeschoft vindt, maar geen belediging. Het Openbaar Ministerie ging tegen die vrijspraken in hoger beroep, waarvan de zaak van J.B. de eerste was.

In Leeuwarden veroordeelde het hof S.J. uit Almere alsnog tot 300 euro boete voor het roepen van 'fuck you' tegen een agent. Op 22 januari werd de man nog vrijgesproken omdat de politierechter in Lelystad het geen belediging vond.

Het hof vindt bewezen dat S.J. zowel 'fuck you' als 'fuck je moeder' tegen de diender zei. Vooral 'fuck je moeder' vindt het hof een aantasting van de goede eer van de agent.

De Tweede Kamer was eerder dit jaar niet blij met de vrijspraak in Lelystad.