Kans Milli Görüs op Westermoskee voorbij

BinnenlandsDe Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs heeft de kans om woningbouwcorporatie Het Oosten uit het Amsterdamse Westermoskee project te kopen, voorbij laten gaan. Dat schrijft Het Parool vandaag. Tot afgelopen vrijdag had de moskeevereniging de tijd om voor 7,5 miljoen euro de woningcorporatie uit te kopen. Maar Milli Görüs heeft niets van zich laten horen. Hiermee is volgens de krant de kans nu echt verkeken dat de vereniging een moskee in de Baarsjes kan bouwen.

Het Oosten wil op haar beurt nu de moskeevereniging uitkopen en werkt aan een bod. Volgens de woordvoerster zal dat rond de 2,7 miljoen euro liggen. Onbekend is of Milli Görüs daarmee in zal stemmen.

Verder heeft het Ontwikkelingsbedrijf van de Gemeente Amsterdam een incassoprocedure in gang gezet tegen de Turkse organisatie. Milli Görüs blijkt een achterstand te hebben bij het betalen van de erfpacht voor het terrein.

Woningbouwcorporatie Het Oosten wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van woningen en een parkeergarage op het RIVAterrein. Het ligt nu braak nadat in 2006 toenmalig minister Donner van Justitie nog het feestelijk startschot voor de bouw van de moskee had gegeven. Daarna is het project ten onder gegaan door financieel gesteggel binnen Milli Görüs en over de religieuze koers die de moskee zou gaan varen. Ook een waarschuwing die voorzitter Fatih Dag aan Amsterdam gaf, als de moskee er niet zou komen, viel in slechte aarde.Einde oefening