Nederlandse F16's helpen eigen troepen in Uruzgan

Icoon OorlogNederlandse F-16's hebben voor het eerst daadwerkelijk hun wapens gebruikt om in Uruzgan een belaagde Nederlandse eenheid te helpen. Dat gebeurde op 5 juni ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Tarin Kowt, waar een Nederlandse patrouille onder vuur lag.

Dat staat in het periodieke overzicht dat Defensie gisteren publiceerde. De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen verlenen vaak bijstand aan tal van ISAF-eenheden in de zuidelijke provincies van Afghanistan. Op 7, 8 en 14 juni gebeurde dat in Helmand en op 10 juni in Kandahar. Ze schieten ook regelmatig, maar dat hadden ze nog niet eerder gedaan bij de eigen Nederlandse troepen.

Rondom het stadje Chora, eveneens ten noordoosten van Kamp Holland bij Tarin Kowt, is het nog steeds onrustig. Op 7 en 10 juni waren daar diverse schietpartijen tussen Nederlandse eenheden en vijandelijke strijders. De onrust bij Chora ontstond eind april toen de Taliban een politiepost innamen, die later werd heroverd door Nederlandse en de Afghaanse militairen.

Ook werden op zondag 10 juni drie Afghanen aangehouden in de buurt van Cherna Tu. Ze werden verdacht van contacten met de Taliban, maar na ondervraging werden ze een dag daarna weer vrijgelaten. De afgelopen maanden namen de Nederlanders vaker Afghanen gevangen, maar de meesten kwamen snel weer vrij.


F-16

Met dank aan bennootje voor de submit.