Probleemjeugd sloopt aan boord zeilschip

PolitieEen zeiltocht die een groep van vijfentwintig allochtone Rotterdamse tegenwindjongeren (tussen de 15 en 19 jaar oud) maakte met de klassieke driemastschoener de Eendracht, is deze week voortijdig beëindigd omdat een aantal van hen er vrolijk op los sloopten. Ook vonden aan boord vechtpartijen en zelfs een gewelddadige beroving plaats.

De Eendracht was afgereisd naar het Britse Great Yarmouth. Vanwege de agressieve sfeer en de vernielzucht zette de kapitein echter meteen weer koers naar Rotterdam. Daar werden bij het van boord gaan vijf jongens aangehouden die verdacht worden van de strafbare feiten.

Volgens de politie hebben ze een brandblusser leeggespoten, drank gestolen en een laken vernield. Volgens de eigenaar van het schip gaat het ook om het slopen van schilderijtjes en reddingsvesten van de muur. Op volle zee beroofden ze een jonge medereiziger. De knul werd ingesloten en met geweld van zijn bezittingen ontdaan.

De trip was georganiseerd en betaald door het Jongerenloket van de Rotterdamse Sociale Dienst. De probleemjongeren waren afkomstig van diverse resocialisatieprojecten voor 'risicojeugd'. De reis was bedoeld om de jongeren discipline, doorzettingsvermogen en teambuilding bij te brengen. De vijf verdachten moeten zich binnenkort voor de kinderrechter verantwoorden.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon zal dinsdag de CDA-ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken) naar het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer roepen. Hij wil opheldering over deze kwestie.


De Eendracht

Met dank aan babbelbox, KRIBBET, loesz, Daeron, brouwmeester, Ome.Fleer, Markofnikoff en LiamP voor de submit.